ca

Ets feliç?

2017-08-27

Possiblement aquesta sigui una pregunta difícil de respondre per a molts de nosaltres ja que no disposem d'una definició exacta del que és la felicitat. Generalment, associem la felicitat a un estat d'alegria o eufòria que, en aquesta societat, s'ha relacionat principalment amb el consum d'objectes i experiències. Si bé això contribueix realment al benestar, aquesta definició ens apropa a una felicitat molt efímera i difícil d'assolir.

Basant-se en això, alguna gent creurà que no disposa de les condicions necessàries per a poder ser feliç, o sentint-se infeliç tot i "tenir-ho tot", i deixarà passar el temps esperant que, en un futur, els vents imprevisibles del destí els condueixin a una situació que els resulti més agradable i els permeti assolir la felicitat.

No obstant, la realitat és que la felicitat no té per què ser quelcom transitori, ni que es doni només en contextos idíl·lics, ni molts menys que depengui de factors externs. La felicitat és quelcom que podem assolir de forma activa.

Tot i que generalment la psicologia s'ha associat a les patologies mentals i al patiment, dins de la disciplina existeix una branca, anomenada psicologia positiva, que es dedica a estudiar el benestar i la felicitat de les persones, creant models d'intervenció per augmentar el benestar psicològic.

Un dels referents de la Psicologia Positiva, Martin Seligman, afirma que la veritable felicitat deriva de la identificació i el cultiu de les fortaleses més importants de la persona i el seu ús quotidià a la feina, l'amor, l'oci i l'educació dels fills. Per tant, l'autoconeixement - saber què ens agrada, què se'ns dóna bé i què ens aporta plaer - és un bon inici per començar a construir la nostra felicitat.

A més, Martin Selligman, a partir de diversos estudis científics, ha pogut establir un model que contempla 5 elements que contribueixen a la felicitat i el benestar:

  • Emocions positives: augmentar les emocions positives.
  • Compromís: posar en pràctica les fortaleses personals per poder experimentar l'estat de flow (sentir-se completament absorbit per la tasca que es realitza).
  • Relacions positives: nodrir les relacions socials per fomentar la sensació de suport i companyia.
  • Significat: desenvolupar objectius que van més enllà d'un mateix, està relacionat amb el lloc i la funció que ocupem al món.
  • Assoliments: establir-nos objectius que ens motivi aconseguir.

Per tant, la felicitat és quelcom que podem escollir i construir més enllà de la nostra genètica o les nostres circumstàncies. Només necessitem conèixer-nos a nosaltres mateixos i disposar de les eines adequades per utilitzar aquest coneixement a favor del nostre benestar.

I tu, esculls ser feliç?

Carla Cachafeiro.